Bartek Dąbrowski

Kawa

Kawa jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych „trunków”. Oprócz tego że jest po prostu bardzo smaczna, pobudza i nawadnia, to niesie ze sobą szereg właściwości prozdrowotnych- warunek kluczowy, jeśli jest spożywana regularnie i w umiarkowanych ilościach!
Co wchodzi w skład kawy? – przede wszystkim kofeina, kwasy organiczne, polifenole, garbniki, glikozydy, i inne substancje. Jej regularne, umiarkowane spożycie w ciągu doby działa korzystnie na układ sercowo- naczyniowy, ogólnie zmniejsza ryzyko śmierci a także wiąże się z niższym ryzykiem powstawania wielu chorób nowotworowych! Kawa również może świetnie posłużyć jako „przed treningówka”, w ilości między  2 a 4mg na kilogram masy ciała!

Często się słyszy wiele mitów typu:
„kawa odwadnia”

Otóż i tak i nie. Tak jak wspominałem wcześniej, wszystko jest uzależnione od tego czy jest spożywana regularnie (mniej więcej przez okres 2 tygodni) w umiarkowanych ilościach(3-5 filiżanek kawy w ciągu doby) – taką dawkę z powodzeniem możemy „wliczyć” do puli płynów spożywanych w ciągu dnia.
*Kwestia wypłukiwania magnezu- w jednym z badań udowodniono że spożycie 300mg kofeiny w ciągu doby co prawda wypłukuje ok. 4mg magnezu z moczem LECZ filiżanka kawy parzonej zawiera go około 7mg. Spożywając 3 filiżanki kawy daje nam to razem około 21mg magnezu- co prawda jego przyswajalność jest słaba i wynosi około 30% ale to i tak daje nam zysk w postaci 3mg.Wniosek prosty-kawa nie wypłukuje magnezu a nawet może być jednym z jego źródeł w ciągu doby!

„Łączenie kawy z kreatyną”
Można się spotkać ze stwierdzeniem, że kofeina odwadnia po przez co niweluje działanie kreatyny, która z kolei nawadnia. Nie zostało to do tej pory udowodnione rzetelnymi badaniami i jeśli nie pijemy ton kawy w ciągu dnia, zupełnie nie musimy się tego obawiać. Stosowanie kofeiny w wyżej podanych dawkach wraz z kreatyną jest jak najbardziej bezpieczne.

„Kawa rozpuszczalna to na pewno sama chemia”
Poniekąd tak, jest to racja-każda żywność składa się z substancji chemicznych! Lecz jeśli chodzi to o wyżej wymieniony „trunek”, wynika to z technik jej pozyskiwania! Uzyskuje się ją, za pomocą takich procesów jak: liofilizacja, suszenie rozpyłowe a także aglomeracja. Kawa rozpuszczalna jest tak samo dobra jak kawa „tradycyjna” i zawiera takie same właściwości prozdrowotne – może jednak charakteryzować się nieco gorszymi walorami smakowymi(kwestia gustu :D) ale w dalszym ciągu-jest to kawa !

*Jedyne co może wzbudzać kontrowersje w kawie rozpuszczalnej to zawartość akrylamidu(jest to neurotoksyczna, rakotwórcza substancja powstająca w czasie obróbki termicznej).
Jednak czy należy się go obawiać? Niekoniecznie.Ponieważ dawki tej substancji są zbyt małe w kawie rozpuszczalnej aby mieć jakikolwiek wpływ na powstawanie nowotworu. Dużo sensowniejsze będzie nie jedzenie chipsów i frytek które zawierają o wiele więcej tej substancji.
Podsumowanie:
Kawa jest jak najbardziej zdrowa i w podanych jak wyżej ilościach z powodzeniem można ją pić J !


Bibliografia:
http://laboratoria.net/pdf/?get=L2FydHlrdWwvX2l0ZW0sMTIyMDcscmlkLCxwcmludCwxLHBkZiwxLmh0bWw=
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19774754
https://katarzynaswiatkowska.pl/kawa-kontra-magnez-czyli-bzdury-serwowane-przez-reklamy/
R. Preedy Victor: Caffeine: Chemistry, Analysis, Function and Effects. Food and Nutritional Components, 2012.
https://www.healthline.com/health/creatine-and-caffeine

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *