Kawa jest jednym z najpopularniejszych i
najczęściej spożywanych „trunków”. Oprócz tego że jest po prostu
bardzo smaczna, pobudza i nawadnia, to niesie ze sobą szereg właściwości
prozdrowotnych- warunek kluczowy, jeśli
jest spożywana regularnie i w umiarkowanych ilościach!
Co wchodzi w skład kawy? – przede wszystkim kofeina, kwasy organiczne,
polifenole, garbniki, glikozydy, i inne substancje. Jej regularne, umiarkowane
spożycie w ciągu doby działa korzystnie na układ sercowo- naczyniowy, ogólnie
zmniejsza ryzyko śmierci a także wiąże się z niższym ryzykiem powstawania wielu
chorób nowotworowych! Kawa również może świetnie posłużyć jako „przed treningówka”,
w ilości między 2 a 4mg na kilogram masy
ciała!
Często się słyszy wiele mitów typu:
„kawa odwadnia”
Otóż i tak i nie. Tak jak wspominałem wcześniej, wszystko jest uzależnione od
tego czy jest spożywana regularnie (mniej więcej przez okres 2 tygodni) w
umiarkowanych ilościach(3-5 filiżanek kawy w ciągu doby) – taką dawkę z
powodzeniem możemy „wliczyć” do puli płynów spożywanych w ciągu dnia.
*Kwestia wypłukiwania magnezu- w
jednym z badań udowodniono że spożycie 300mg kofeiny w ciągu doby co prawda
wypłukuje ok. 4mg magnezu z moczem LECZ filiżanka kawy parzonej zawiera go około
7mg. Spożywając 3 filiżanki kawy daje nam to razem około 21mg magnezu- co prawda
jego przyswajalność jest słaba i wynosi około 30% ale to i tak daje nam zysk w
postaci 3mg.Wniosek prosty-kawa nie wypłukuje magnezu a nawet może być jednym z
jego źródeł w ciągu doby!
„Łączenie kawy z kreatyną”
Można się spotkać ze stwierdzeniem, że kofeina odwadnia po przez co
niweluje działanie kreatyny, która z kolei nawadnia. Nie zostało to do tej pory
udowodnione rzetelnymi badaniami i jeśli nie pijemy ton kawy w ciągu dnia,
zupełnie nie musimy się tego obawiać. Stosowanie kofeiny w wyżej podanych
dawkach wraz z kreatyną jest jak najbardziej bezpieczne.
„Kawa rozpuszczalna to na pewno sama chemia”
Poniekąd tak, jest to racja-każda
żywność składa się z substancji chemicznych! Lecz jeśli chodzi to o wyżej
wymieniony „trunek”, wynika to z technik jej pozyskiwania! Uzyskuje się ją, za
pomocą takich procesów jak: liofilizacja, suszenie rozpyłowe a także
aglomeracja. Kawa rozpuszczalna jest tak samo dobra jak kawa „tradycyjna” i
zawiera takie same właściwości prozdrowotne – może jednak charakteryzować się nieco
gorszymi walorami smakowymi(kwestia gustu :D) ale w dalszym ciągu-jest to kawa !
*Jedyne co może wzbudzać kontrowersje w kawie rozpuszczalnej to zawartość akrylamidu(jest to neurotoksyczna,
rakotwórcza substancja powstająca w czasie obróbki termicznej).
Jednak czy należy się go obawiać? Niekoniecznie.Ponieważ dawki tej substancji są zbyt
małe w kawie rozpuszczalnej aby mieć jakikolwiek wpływ na powstawanie nowotworu.
Dużo sensowniejsze będzie nie jedzenie chipsów i frytek które zawierają o wiele
więcej tej substancji.
Podsumowanie:
Kawa jest jak najbardziej zdrowa i w podanych jak wyżej ilościach z powodzeniem
można ją pić J !
Bibliografia:
http://laboratoria.net/pdf/?get=L2FydHlrdWwvX2l0ZW0sMTIyMDcscmlkLCxwcmludCwxLHBkZiwxLmh0bWw=
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19774754
https://katarzynaswiatkowska.pl/kawa-kontra-magnez-czyli-bzdury-serwowane-przez-reklamy/
R. Preedy Victor: Caffeine: Chemistry, Analysis, Function and Effects. Food and Nutritional Components, 2012.
https://www.healthline.com/health/creatine-and-caffeine